Onze historie

Wij nemen je graag mee in de rijke historie van Amrâth Berghotel Amersfoort 

1880

Rond het jaar 1880 werd op de Amersfoortse Berg een Kuuroord opgericht, genaamd Hotel de Berg. Het opende haar salondeuren voor kuurgasten. 

Een mooi, chaletvormig bouwsel met een gevelbrede veranda, voorzien van schaduw door het overdekte balkon. Boven dit balkon prijkte een overstekende daklijst met schitterend gesneden sierhoutwerk. Dit kuuroord, gelegen in een zuurstofrijke groene omgeving, staat op de dan nog kale berg, waarvan de hellingen begroeid zijn met struikgewas en voornamelijk laag eikenhakhout. Het uitzicht is prachtig, over de Utrechtse Heuvelrug, het Eemdal en, ver weg in de diepte, de oude stad. De oude en toen nog enige verbinding tussen Amersfoort en Utrecht was een zandweg, aan weerszijden beschut door jonge beuken. Te paard of in een rijttuig arriveerden gasten bij het kuuroord. Dit waren vooral welgestelde dames uit de grote steden die in een fiacre kwamen voorgereden, waarna bedienend personeel direct toesnelde om hun bagage uit te laden. Aan het begin van de twintigste eeuw trok het Kuuroord veel rijke Nederlanders naar het Amersfoortse Bergkwartier vanwege de natuurzuivere omgeving. Een ideale omgeving om op adem te komen en het vermoeide of zieke lijf te laten herstellen. Het bescheiden Kuurhotel telde 24 kamers. In 1902 is Hotel De Berg overgegaan in de handen van de familie Martens… 

1902 - 1903

Zolang het hotel op de Berg dienst deed als kuuroord, was het geopend van het vroege voorjaar tot in de late zomer. Toen Hotel De Berg, in 1902 overgegaan in handen van de familie Martens, tot het Berghotel werd omgebouwd, kreeg het centraal op het pannendak een houten uitkijktoren. Vanaf deze toren kon men bij helder weer zelfs Utrecht en Ede zien liggen. Dit torentje bepaalde tot aan de Tweede Wereldoorlog het beeld van het Berghotel. Toen de omringende beuken en eiken inmiddels zo hoog waren gegroeid, dat er vanaf het torentje niets dan groen meer viel te zien, is het afgebroken. Het hotel was nu uitgegroeid tot een restaurant met hotelaccommodatie… 

Ca. 1939–1945

In de oorlogsjaren werd een gedeelte van het Berghotel door de bezetter geconfisqueerd. Daarbij deed de grote restaurantzaal, heden bekend als de Van Campenzaal, dienst als rechtbank waar snelrecht werd toegepast op gevangenen uit het nabijgelegen Kamp Amersfoort en mensen uit het verzet… 

Ca. 1950-1955

Na de oorlog kreeg de restaurantzaal geleidelijk zijn oorspronkelijke bestemming terug als ruimte waar de welgestelden en de culturele en bestuurlijke elite van Amersfoort dineerden en hun bruiloftsrecepties hielden. Wat het Amstelhotel voor Amsterdam en het Des Indes voor Den Haag was, was het Berghotel voor Amersfoort en omgeving. Halverwege de jaren vijftig trok de familie Martens zich terug en verkocht zij het hotel aan de familie Bindels… 

Ca. 1988

Deze familie verkocht het hotel eind jaren tachtig aan de firma Heilijgers, waarmee het onderdeel werd van de Nederlandse Hotelmaatschappij. Tot in de jaren tachtig bleef het Berghotel een restaurant met 24 kamers. Sindsdien is het, mede dankzij de snel groeiende welvaart, veranderd in een modern zakenhotel met een restaurant en uitgegroeid tot een 4-sterrenaccommodatie. 

Anno nu

Vandaag de dag is Berghotel Amersfoort nog altijd het meest spraakmakende hotel van Amersfoort. Wij bieden comfortabele overnachtingen aan in 88 hotelkamers, onderverdeeld in drie kamertypes en daarbij een bijzondere bruidssuite. Ook zijn er 16 multifunctionele vergaderruimtes, die uitermate geschikt zijn voor iedere bijeenkomst. De verrassende keuken zorgt voor een culinaire ervaring in onze brasserie of op het zonneterras. Hoewel er in al deze decennia veel is veranderd, biedt het Bergteam nog altijd de klassieke service die men van een locatie met het statuur van het Berghotel mag verwachten.